Volgens de Europese Etiketteringswet, ook wel Allergenenwetgeving genoemd, is elke horecaondernemer, dus ook ik, vanaf 13 december 2014 verplicht om allergeneninformatie te geven aan gasten en opdrachtgevers die daarom vragen.

Vrijwel alle voedingsmiddelen van plantaardige en dierlijke oorsprong bevatten eiwitten. Een voedselallergie of intolerantie is een milde tot abnormaal sterke reactie van ons afweersysteem op eiwitten in ons voedsel. Deze eiwitten noemen we allergenen. Horecabedrijven moeten ten aanzien van onverpakte producten informatie geven aan hun gasten/ opdrachtgevers over de mogelijke aanwezigheid van veertien in de wet genoemde allergenen. Het gaat hierbij om:

Glutenbevattende granen (tarwe, rogge, gerst, haver, spelt, khorasantarwe/ kamut)
Schaaldieren
Eieren
Vis
Pinda
Soja
Melk (inclusief lactose)
Noten (amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten en macadamianoten)
Selderij
Mosterd
Sesamzaad
Zwaveldioxide en sulfiet bij concentraties van meer dan 10 mg SO2 per kilo of liter.
Lupine
Weekdieren

Hoe zit dat bij Hier & Nu Comfortfood?

Wanneer u last heeft van een voedselallergie of intolerantie, kunt u dit vermelden bij de aanvraag van uw opdracht. Ik zal hier dan rekening mee houden. In sommige gevallen (gluten- en lactosevrije producten) geldt een toeslag.
Wanneer er door u niet specifiek is aangegeven dat er rekening gehouden dient te worden met een of meerdere van de allergenen, kunt u mij bij levering alsnog vragen wat er in het desbetreffende product zit. Het is ook mogelijk om een schriftelijke uitleg aan mij te vragen. Dit kan handig zijn indien u bijvoorbeeld hapjes bestelt voor een groep mensen waarvan u van te voren de allergieën niet kent. Zodoende kunt u uw gasten altijd informeren over wat voor hen wel en niet geschikt is.